Ana SayfaAile Davaları ve Boşanma Hukuku

Aile Davaları ve Boşanma Hukuku

Aile davaları ve boşanma hukuku, aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların çözülmesi için mahkemeye taşınan davalardır. Bu davalar, bireyler arasındaki ailevi ilişkilerden kaynaklanan hak ve yükümlülükleri düzenler ve Türk Medeni Kanunu kapsamında değerlendirilir. Aile davalarına genellikle Aile Mahkemeleri bakar. Eğer aile mahkemesi bulunmuyorsa, asliye hukuk mahkemesi bu davalara aile mahkemesi sıfatıyla bakar.

Aile Davaları

Aile davaları, konularına göre çeşitli başlıklara ayrılır. İşte en sık görülen aile davaları:

1. Boşanma Davaları

  • Evlilik birliğinin sona erdirilmesi için açılır.
  • Anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma şeklinde olabilir.
  • Nafaka, tazminat, velayet gibi konular da bu dava içinde ele alınabilir.

2. Nafaka Davaları

  • Yoksulluk, iştirak ve tedbir nafakası talepleriyle ilgili açılır.
  • Örneğin, boşanma sonrası eşin ve çocukların maddi ihtiyaçlarını karşılamak için açılabilir.

3. Velayet Davaları

  • Çocukların kimin yanında kalacağına karar verilmesi için açılır.
  • Genellikle boşanma davası ile birlikte gündeme gelir, ancak daha sonradan velayetin değiştilmesi için yeniden dava açılabilir.

5. Mal Rejimi Davaları

  • Evlilik sırasında edinilen malların paylaşımıyla ilgili uyuşmazlıklar için açılır.
  • Mal rejimine ilişkin davalar; “olağanüstü mal rejimine geçiş davası” (TMK m. 206 vd), “değer artış payı alacağı davası” (TMK m. 227), “artık değere katılma alacağı davası” (TMK m. 231-236), ve “katkı payı alacağı davası” dır. Bu davalardan “olağanüstü mal rejimine geçiş davası bir alacak davası olmayıp, eşler arasındaki mevcut mal rejimini değiştirmeyi, mevcut mal rejimini hakim kararı ile “mal ayrılığı” rejimine dönüştürmeyi hedefleyen bir davadır. Diğer üç dava ise; kişisel hakka dayalı bir alacağın tahsilini amaçlayan davalardır.  

6. Soybağı Davaları

  • Çocuğun babası veya annesi ile hukuki bağının kurulması ya da iptal edilmesi için açılır. Örneğin, babalık davası, nesebin reddi davası gibi.
  • Genel olarak soybağının kurulması Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. 
  • Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulur. Soybağı ayrıca evlât edinme yoluyla da kurulur.

7. Kadın İçin Bekleme (İddet) Müddetinin Kaldırılması Davası

Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.  Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır. 

Bu dava, Türk Medeni Kanunu‘nun 132. maddesi uyarınca açılabilir. Aşağıdaki adımlar izlenir: 

  1. Yetkili Mahkeme: Kadının ikamet ettiği yer aile mahkemesine başvurulur.
  2. Sağlık Raporu: Hamile olmadığını kanıtlayan sağlık raporu sunulur.
  3. Mahkeme Kararı: Mahkeme, raporun doğruluğunu inceleyip bekleme süresini kaldırabilir.

Boşanma Hukuku Nedir?

Boşanma, evlilik birliğinin sona erdirilmesi anlamına gelir ve genellikle eşlerin mahkeme kararıyla resmi olarak ayrılmasıyla gerçekleşir. Türkiye’de boşanma, Türk Medeni Kanunu’na göre belirli nedenlere dayanır. Boşanma nedenleri iki ana gruba ayrılır:

1. Özel Boşanma Sebepleri: Bu tür boşanmalar, belirli olaylara dayanır ve kanunda açıkça belirtilmiştir. Örnekler:

  • Zina (aldatma),
  • Hayata kast, pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış,
  • Suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme,
  • Terk,
  • Akıl hastalığı.
2. Genel Boşanma Sebepleri: Evlilik birliğinin temelinden sarsılması gibi genel sebepler de boşanma için geçerlidir. Bu, eşlerin anlaşamaması veya evliliğin taraflar için çekilmez hale gelmesi durumlarını kapsar.

Boşanma süreci, anlaşmalı veya çekişmeli olarak yürütülebilir:

Anlaşmalı Boşanma: Eşler boşanma, mal paylaşımı, nafaka ve çocukların velayeti gibi konularda anlaşır. Süreç genellikle daha kısa ve kolaydır. En az bir yıllık evlilik şartı vardır.

Çekişmeli Boşanma: Eşler arasında anlaşmazlık varsa, süreç daha uzun ve karmaşık olabilir. Mahkeme, tarafların iddialarını değerlendirerek karar verir.

Ortak Hayatın Yeniden Kurulamaması (Fiili Ayrılık) Nedeniyle Boşanma Davası

Anayasa Mahkemesi 22/2/2024 tarihinde E.2023/116 numaralı dosyada, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin dördüncü fıkrasının Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, iptal hükmünün kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermiştir.  

İptal sonrası yapılan düzenleme ile; TMK md. 166/4 “Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak bir yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

aile davaları ve boşanma hukuku, dıvorce lawyer

Boşanma hukuku, hem duygusal hem de hukuki süreci karmaşık olduğu için, bir aile hukuku ve başanma avukatı ile çalışmak faydalı olabilir.

4.9/5 - (113 Oy Kullanıldı)
Adana avukat ramazan tekin

Tekin Hukuk Bürosu, çeşitli hukuki alanlarda faaliyet göstermektedir. Büro, Adana ceza avukatlığı, boşanma davaları avukatlığı, idari dava avukatlığı, vergi hukuku davaları, taşınmaz (gayrimenkul) davaları avukatlığı ve icra avukatlığı gibi konularda müvekillerine etkin ve özel hukuki çözümler sunmaktadır. Adana Avukat Ramazan Tekin Hukuk Bürosu, profesyonel yaklaşımı ve geniş hukuki bilgi birikimiyle Adana’da çeşitli hukuki ihtiyaçlara hizmet verirken, müvekillerinin çıkarlarını en üst düzeyde korumayı hedeflemektedir.

Hukuki Uyarı

Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Ramazan Tekin’e aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgilerin, zaman içerisinde gelişim ve değişim gösterecek olan hukuk sistemimize uyarlanacağına dair hiçbir garanti vermemektedir. Hukuki makalelerde yer alan bilgilerin dayandığı kanun hükümleri ve yargısal uygulamalar zaman içerisinde değişiklik gösterebilmekte olup, ihtiyaç halinde yapılabilecek en doğru davranış, avukatınız ile birebir görüşmek ve destek almaktır. Bu anlamda hiçbir hukuki sorumluluk kabul edilmemektedir. Bu internet sitesinde yer alan bilgiler, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlar tarafından kullanılabilir. Ancak bu sitedeki yayınların haber sitesi vb. internet sitelerinde kullanılabilmesi için yayının alınmış olduğu kaynak açıkça gösterilmeli veya bu internet sitesine link verilmek suretiyle kaynağa atıf yapılmalıdır.

Gizlilik ve Çerez Politikası · Kullanım Koşulları

© 2024 · Av. Ramazan Tekin – Tekin Hukuk Bürosu – Tüm Hakları Saklıdır.
Alperkucuk.com Web Solutions

!! UYARI !!

Tekin Hukuku Bürosu adı, logosu veya avukatlarının (Av. Ramazan Tekin – Av. Şirzat İlçi) ismi ile sizden yasal olmayan yollarla para talep edip, kendilerine ödeme yapılmaması halinde tehdit ve şantaj eden kişilere itibar etmeyiniz. Bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuş olup, sizleri bu ve buna benzer yöntemlerle rahatsız eden kişileri tarafımıza bildirmenizi önemle rica ederiz. Avukatlık ofisimiz adına iletişim bilgilerimizde belirttiğimiz numara dışında herhangi bir numara kullanılmamaktadır. Saygılarımızla.

Hemen Ara
İletişime Geç
1
Merhaba,
Herhangi bir sorununuz mu var?
Bize yazabilirsiniz.