Ana SayfaSağlık Hukuku

Sağlık Hukuku

Sağlık hukuku, bireylerin sağlık hizmetlerinden yararlanması sırasında doğabilecek hukuki ilişkileri ve sorunları düzenleyen hukuk dalıdır. Hasta hakları, sağlık çalışanlarının yükümlülükleri, malpraktis (hatalı tedavi), sağlık kuruluşlarının sorumlulukları ve tıbbi müdahalelerin hukuki boyutları gibi konuları kapsar. Sağlık hizmetlerinin etik, yasal ve insan haklarına uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamayı amaçlar.

Sağlık hukuku olarak adlandırılan bu alanın gerek Devlet gerekse özel hastanelerle ve çalışanların sorumluluğu kapsamında genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, Devlet hastanelerinde meydana gelen tedavi hataları ve özel hastanelerinde meydana gelen ya da özel muayenehanelerdeki teşhis ve tedavi sırasında ya da sonrasında oluşan hatalar nedeniyle açılan tazminat davaları adli ve idari yargıda görülmekte ve sonuçlandırılmaktadır.”  

Sağlık Hukukunun Temel Kavramları

Sağlık hukukunun temel kavramları:

  • Hasta Hakları: Sağlık hizmeti alan bireylerin hakları (mahremiyet, bilgi alma, onam).
  • Hekim Sorumluluğu: Tıbbi hata veya ihmalden kaynaklanan yükümlülük.
  • Malpraktis: Tıbbi uygulama hataları.
  • Aydınlatılmış Onam: Hastanın bilgilendirilerek rıza göstermesi.
  • Etik ve Hukuk: Tıbbi uygulamaların etik kurallara uygunluğu.
  • Sağlık Hizmeti Sunucuları: Hastane ve sağlık kuruluşlarının sorumlulukları.

Özel Hastaneler Ve Muayenehanelerin Sözleşmesel Sorumluluğu

Hasta ile bir sözleşme ilişkisi kurulduğu için, özel hastaneler, tıp merkezleri ve çalışanlar ile muayenehanelerde meydana gelen doktor hatalarıyla ilgili olarak Asliye Hukuk Mahkemelerince genel mahkeme sıfatıyla davaların görülmektedir.Nitekim özel hastaneler ile hasta arasında meydana gelen uyuşmazlıklarda; adli yargı görev alanına girmektedir. Yine estetik amaçlı müdahalelerle ilgili davalar da yine adli yargıda görülmektedir. Özel hastaneler ile aranızdaki uyuşmazlıklarınız için sağlık hukuku avukatından destek almanız tavsiye edilir.

Sağlık Hukukunda Tedavi Amaçlı Sözleşmeler

Doktor, hastasının zarar görmemesi için tüm mesleki yükümlülüklerini yerine getirmeli, hastalığı zamanında tespit edip gerekli önlemleri almalı ve uygun tedaviyi gecikmeden uygulamalıdır. Tereddütlü durumlarda araştırma yaparak belirsizliği gidermeli ve bu süreçte koruyucu tedbirler almalıdır. Tedavi yöntemleri seçilirken hastanın durumuna uygun, en güvenli yol tercih etmelidir.

Özen Borcu

Sağlık hukukunda özen borcu; doktorun hastasına zarar vermemek için mesleki bilgi ve becerisini en üst düzeyde kullanarak gerekli teşhis ve tedaviyi zamanında yapması, riskleri önlemek için gerekli tüm önlemleri alması ve her durumda en güvenli yolu seçmesi yükümlülüğüdür.

Özen borcu BK.nun vekalete ilişkin hükümleriniden kaynaklanmaktadır. Vekil, (Doktor) vekalet görevine konu işi görürken yöneldiği sonucun elde edilmemesinden sorumlu değil ise de, bu sonuca ulaşmak için gösterdiği çabanın, yaptığı işlemlerin, eylemlerin ve davranışların özenli olmayışından doğan zararlardan sorumludur. 

Tıp Hukuku Nedir?

Ülkemizde tıp hukuku veya sağlık hukuku olarak kabul edilmiş olan bu kavram sağlık hukukunun bir alt dalı olarak sağlık personellerinin tıbbi uygulamalar sırasında bulunan hak ve yükümlülüklerini, yasal sorumluluklarını, sağlık mensuplarının uymaları gereken kuralları, hasta haklarını ve tıp hukuku ile ilgili olan diğer konuları ele alan hukuk dalıdır. Dolayısıyla Sağlık Hukuku sağlık hizmeti talep eden hastalar ile talep edilen hizmeti sunan sağlık mensupları ve kurum kuruluşlar ile olan ilişkilerini düzenler.

Tıp Ceza Hukuku Nedir?

Tıp Ceza Hukuku, tıbbi uygulamalar sırasında meydana gelen suçlar ve bu suçların cezai sonuçlarıyla ilgilenen bir hukuk dalıdır. Bu alanda, hekimlerin veya sağlık profesyonellerinin işledikleri suçlar (örneğin, malpraktis, hasta hakları ihlali, yanlış tedavi uygulaması) ve bu suçların hukuki sonuçları incelenir. Tıp ceza hukuku, tıbbi uygulamaların etik ve yasal sınırlar içinde kalmasını sağlamak için düzenlemeler getirir. 

Sağlık Hukukunda Sıkça Sorulan Sorular

  • Hekim Hakları :
Hekimlerin mesleki bağımsızlık, güvenli çalışma ortamı, adil ücret, meslek onuru ve kendini geliştirme gibi haklara sahip olmasıdır.
  • Hekim Yükümlülükleri:
Hastayı bilgilendirme, rıza alma, mesleki bilgi ve beceriyi özenle kullanma, hastanın mahremiyetine saygı gösterme ve etik kurallara uygun davranma gibi sorumluluklardır.
  • Defansif Tıp:
Hekimlerin, hukuki ve cezai sorumluluktan kaçınmak için gereksiz tetkik veya müdahalelere yönelmesi veya riskli hastaları reddetmesidir.
  • Pozitif Defansif Tıp: Gereksiz tetkik ve tedavi uygulamaları.
  • Negatif Defansif Tıp: Riskli müdahalelerden kaçınma veya hasta kabul etmeme.
  • Endüksiyon:
Bir tıbbi müdahaleye hastanın yanlış yönlendirilmesi veya etkilenmesi sonucu karar vermesi.
  • Komplikasyon:
Tıbbi müdahale sırasında beklenmeyen ve önlenemez sağlık sorunlarının ortaya çıkması.
  • Tıbbi Malpraktis:
Hekimin bilgi ve beceri eksikliği veya ihmal nedeniyle hastaya zarar vermesi.

SGK'nın (Sosyal Güvenlik Kurumu) kanser ilaçlarını karşılamama nedenleri nelerdir?

1. Geri Ödeme Listesinde Olmama:

SGK yalnızca Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) listesinde yer alan ilaçları karşılar. Eğer bir ilaç bu listede yoksa, SGK tarafından ödenmez.

2. Yüksek Maliyet ve Alternatif Tedaviler:

Bazı kanser ilaçları oldukça pahalıdır ve SGK, daha uygun maliyetli alternatif tedavilerin varlığını gerekçe gösterebilir.

3. Klinik Etkililik Verilerinin Eksikliği:

Bir ilacın geri ödeme kapsamına alınması için etkinliği ve güvenliği bilimsel olarak kanıtlanmış olmalıdır. Eğer ilaç, uluslararası standartlara uygun yeterli klinik veri sunmamışsa SGK bu ilacı ödeme kapsamına almayabilir.

4. Endikasyon Dışı Kullanım:

Eğer bir ilaç, hastalığın tedavisi için onaylanmış kullanım alanı (endikasyon) dışında öneriliyorsa, SGK bunu karşılamaz.

5. Sağlık Politikaları ve Bütçe Kısıtlamaları:

SGK, sağlık harcamalarını kontrol altında tutmak için bazı ilaçları liste dışı bırakabilir. Bu, bütçe dengesi sağlama çabasıyla ilişkili olabilir.

6. Üretici ile Anlaşmazlık:

SGK, ilaç fiyatları ve geri ödeme koşulları konusunda ilaç firmalarıyla anlaşmaya varamamış olabilir.

sağlık hukuku

5/5 - (15 Oy Kullanıldı)
Adana avukat ramazan tekin

Tekin Hukuk Bürosu, çeşitli hukuki alanlarda faaliyet göstermektedir. Büro, Adana ceza avukatlığı, boşanma davaları avukatlığı, idari dava avukatlığı, vergi hukuku davaları, taşınmaz (gayrimenkul) davaları avukatlığı ve icra avukatlığı gibi konularda müvekillerine etkin ve özel hukuki çözümler sunmaktadır. Adana Avukat Ramazan Tekin Hukuk Bürosu, profesyonel yaklaşımı ve geniş hukuki bilgi birikimiyle Adana’da çeşitli hukuki ihtiyaçlara hizmet verirken, müvekillerinin çıkarlarını en üst düzeyde korumayı hedeflemektedir.

Hukuki Uyarı

Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Ramazan Tekin’e aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgilerin, zaman içerisinde gelişim ve değişim gösterecek olan hukuk sistemimize uyarlanacağına dair hiçbir garanti vermemektedir. Hukuki makalelerde yer alan bilgilerin dayandığı kanun hükümleri ve yargısal uygulamalar zaman içerisinde değişiklik gösterebilmekte olup, ihtiyaç halinde yapılabilecek en doğru davranış, avukatınız ile birebir görüşmek ve destek almaktır. Bu anlamda hiçbir hukuki sorumluluk kabul edilmemektedir. Bu internet sitesinde yer alan bilgiler, mesleki dayanışma kapsamında meslektaşlar tarafından kullanılabilir. Ancak bu sitedeki yayınların haber sitesi vb. internet sitelerinde kullanılabilmesi için yayının alınmış olduğu kaynak açıkça gösterilmeli veya bu internet sitesine link verilmek suretiyle kaynağa atıf yapılmalıdır.

Gizlilik ve Çerez Politikası · Kullanım Koşulları

© 2024 · Av. Ramazan Tekin – Tekin Hukuk Bürosu – Tüm Hakları Saklıdır.
Alperkucuk.com Web Solutions

!! UYARI !!

Tekin Hukuku Bürosu adı, logosu veya avukatlarının (Av. Ramazan Tekin – Av. Şirzat İlçi) ismi ile sizden yasal olmayan yollarla para talep edip, kendilerine ödeme yapılmaması halinde tehdit ve şantaj eden kişilere itibar etmeyiniz. Bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuş olup, sizleri bu ve buna benzer yöntemlerle rahatsız eden kişileri tarafımıza bildirmenizi önemle rica ederiz. Avukatlık ofisimiz adına iletişim bilgilerimizde belirttiğimiz numara dışında herhangi bir numara kullanılmamaktadır. Saygılarımızla.

Hemen Ara
İletişime Geç
1
Merhaba,
Herhangi bir sorununuz mu var?
Bize yazabilirsiniz.