Ana SayfaBlogHukukÖzel HukukSGK KANSER İLACI DAVASI

SGK KANSER İLACI DAVASI

SGK kanser ilacı davası; kanser tedavisinde kullanılan ilaç bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına ilişkin başvurunun, kurum tarafından “Sağlık Uygulama Tebliğinin” bedelinin ödenecek listede yer almaması nedeniyle, kurum tarafından alınan olumsuz karara karşı açılan işlemin iptali davasıdır.

SGK Kanser İlacı Davasında İhtiyati Tedbir

Tedaviye başlanabilmesi için hekimin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na endikasyon dışı ilaç kullanım başvurusunun onaylanması gerekmektedir. Onay sonrası SGK’ya başvuru yapılabilmektedir. Başvurunun reddi üzerine ihtiyati tedbir talepli dava ikame edilmelidir.

Davacının hastalığının iyileşmesi için tedavisinde kullanılmasının “hayati öneme haiz” ve “zorunlu olduğu” sonucuna varıldığı taktirde; ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanmasına ilişkin ihtiyati tadbir kararı verilebilir. [Bu noktadaki en önemli ayrıntı, söz konusu ilacın hasta için hayati önemde olduğuna ilişkin kayıtır.] KEYTRUDA ve ORSERDU için verilen ihtiyati tedbir kararları 👇

SGK KANSER İLACI DAVASI
SGK KANSER İLACI DAVASI

Akıllı ilaç hakkında verilmiş olan ihtiyati tedbir kararına karşı, yapılan itirazın reddine ilişkin gerekçeli ve muhalefet şerhli güncel Adana BAM 12. Hukuk Dairesinin kararınını ilgili linkten inceleyebilirsiniz. 

Ara Karar Sonrası SGK Kanser İlacı Parasının İade Süreci

Aşağıdaki belgeler ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulması ile önceden yapılan ödemeleri iade gerçekleşmektedir.

  • Mahkemenin ihtiyati tedbir kararı
  • Islak kaşeli imzalı fatura
  • Reçete aslı
  • İlaç kullanım raporu
  • İlaç kutusu

SGK Kanser İlacı Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

SGK’ya karşı açılan davalarda görevli mahkemenin İş Mahkemeleri olduğuna ilişkin 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 101. Maddesi şu şekildedir:

Uyuşmazlıkların çözüm yeri
MADDE 101- Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ort aya çıkan uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde görülür.

Yetkili mahkeme, iptali istenen ret kararını veren SGK şubesinin bulunduğu yer mahkemeleridir. [Kanser ilaçlarının karşılanması için başvurulan Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki İş Mahkemesinde tedbir talebinde bulunulabilir ] (İş M. K. m. 6, HMK m. 6 ve m. 14, I) 

SGK Tarafından Karşılanmayan Kanser İlaçları

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) uyarınca karşılanmayan akıllı ilaçlar aşağıdaki gibidir:

  • Transtuzumab etken maddeli HERCEPTIN   
  • Rituximab etken maddeli MABTHERA  
  • Cetuximab etken maddeli ERBITUX  
  • Sakituzumab govitekan etken maddeli TRODELVY
  • Trastuzumab etken maddeli KADCYLA 
  • Osimertinib etken maddeli TAGRİSSO
  • Niraparib etken maddeli ZEJULA
  • Trastuzumab deruxtecan etken maddeli ENHERTU
  • Olaparib etken maddeli LYNPARZA
  • Bevacizumab etken maddeli ALTUZAN
  • Nivolumab etken maddeli OPDİVO
  • Pembrolizumab etken maddeli KEYTRUDA
  • Elacestrant etken maddeli ORSERDU
  • Durvalumab etken maddeli IMFINZI
  • Atezolizumab etken maddeli TECENTRİQ vb.)  
SGK KANSER İLACI DAVASI

SGK Kanser İlacı Davasında Yargılama Usulü

Dava niteliği itibariyle HMK’nın 316-322.maddeleri uyarınca  basit yargılama usûlüne göre yürütülür.

Tensiple; dava şartı olan idari başvurunun yerine getirilip getirilmediği hususunda inceleme yapılır.

Sağlık Bakanlığı’na müzekkere yazılarak, davacının kullanmakta olduğu kanser ilacının endikasyon dışı kullanımının uygun görülüp görülmediğine ilişkin, bilgi ve belgelerin istenmesine karar verilir.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’na müzekkere yazılarak, ilgili kanser ilacının Türkiye’de muadili olup olmadığı, varsa fiyat listeleri ile  ilgili ilacın fiyat bilgilerinin gönderilmesi talep edilir.

Anılan müzekkere cevapları geldikten sonra, SGK kanser ilacı davasında hastanın tedavisinin devam ettiği hastaneden hasta bilgi ve belgeleri talep edilir. Nihai olarak; dosyanın üniversite hastanelerinde görev alan bilirkişilerden oluşan bilirkişi heyetine tevdii etmeye karar verir. 

SGK Kanser İlacı Davasında Bilirkişi İncelemesi

Bilirkişi incelemesinde irdelenecek hususular;

  • İlacın kullanımının hayati öneme haiz olup olmadığı
  • Kullanılmasının zorunlu olup olmadığı
  • Kullanılmasının fayda sağlayıp sağlamayacağı
  • Çoklu basamak kemoterapisi uygulanıp uygulanmadığı
  • Hastalık progresyonu gelişim gösterip göstermediği
  • Mevcut tedavi seçeneklerini tüketmiş olan hastada davaya konu olan ilaç ile uygulanacak tedavi ve hali hazırda mevcut tedavi seçeneklerine göre daha etkili ve yararlı olup olmayacağı, ilacın muadilinin bulunmadığı hususu gözetilerek hüküm kurmaya elverişli rapor düzenlemesi talep edilir.  
  • Yargılama neticesinde davanın kabulü halinde;

    Yargılama giderlerinin SGK üzerinde bırakılmasına,

    Davalı kurumun işleminin iptaline,

    Davacının tedavisinde kullanılan ilacın tedavi süresince davalı kurum tarafından ücretsiz ve kesintisiz olarak temin edilmesine, karar verilir. 

SGK Kanser İlacı Davasında Yargıtay Uygulaması

kanserin türü belirlenerek talep konusu dönemde ilacın SUT kapsamında olup olmadığının araştırılarak, sut kapsamında ise sut şartlarını sağlayıp sağlamadığı, sut kapsamında değilse yukarıda açıklanan mevzuat kapsamında irdeleme yapılmak suretiyle; davaya konu ilacın söz konusu kanser hastalığının tedavisinde hayati öneme haiz ve kullanılmasının zorunlu olup olmadığının, dolayısıyla kullanılmasının tıbben ve fennen sigortalının iyileşmesine katkıda bulunup bulunmayacağının, ilacın hangi tür kanser hastalarında hangi evrede ve hangi dozda kullanılacağının ve bu hususların nasıl belirleneceğinin, davaya konu ilaçla yapılacak tedavinin bilinen mevcut tedavi yöntemlerine göre daha etkin ve daha yararlı olup olmadığının üniversitelerin tıbbi onkoloji bilim dalından alınacak sağlık kurulu raporu ile saptanmalı …

Bu kapsamda yapılacak araştırmalar sonucunda; davaya konu ilacın anılan hastalığın iyileşmesi için tedavisinde kullanılmasının hayati öneme haiz ve zorunlu olduğu sonucuna varıldığı taktirde ise ilaç bedelinin uygunluğu yönünden ve katkı payını da irdeleyecek biçimde denetime elverişli hesap raporu alınarak sonucuna göre karar verilmelidir.” [Yargıtay 10. H.D. 2023/13773 Esas ve 2024/1438 Karar, 09.02.2024] Güncel kararı sayfasında paylaşan değerli Hakim İbrahim Halil Şua’ya teşekkür ederiz.

Tekin Hukuk Bürosu

Kanser tedavisi sürecinin uzaması başlı başına ağır psikolojik baskı yaratmaktadır. Hastalık ile mücadele ederken SGK tarafından karşılanmayan ilaç bedelleriniz için alanında uzman kanser ilacı davası avukatından danışmanlık almanız son derece önemlidir. 

Sgk Kanser İlacı Davası Adana Avukatı  ile iletişime geçerek SGK tarafından karşılanmayan ilaç bedellerinin iade sürecini güvenle başlatabilirsiniz. 

SGK KANSER İLACI DAVASI
4.9/5 - (51 Oy Kullanıldı)

http://ramazantekin.av.tr

Adana‘da faaliyet gösteren Avukat Ramazan TEKİN, bir taraftan makale ve Yargıtay kararları yayımlayarak hukuk dünyasındaki güncel bilgilere erişimi kolaylaştırırken, diğer taraftan idare/vergi hukuku, ceza hukuku, tazminat hukuku, gayrimenkul hukuku, miras hukuku, medeni hukuk, icra iflas hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku davalarında avukatlık hizmeti sunmaktadır.


Hemen Ara
İletişime Geç
1
Merhaba,
Herhangi bir sorununuz mu var?
Bize yazabilirsiniz.