Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Yazılı tahliye taahhüdü, kiracının kiraya verene karşı kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı üstlendiği yazılı şekle tabi sözleşmedir.
TBK’nın 352/1 maddesine göre; “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.”
TBK’nın 352/1 maddesine göre dava açılabilmesi için; kiralanan taşınmazın konut ve çatılı işyeri hükümlerine tabi olması gerekir.

Tahliye Taahhütnamesine Dayalı Dava Hakkı
Yazılı tahliye taahhüdüne dayalı tahliye davasında kiraya verenin dava hakkı yasadan ve kira sözleşmesinden kaynaklanmaktadır.
TBK’nın 310. maddesi gereği yeni malik eski malikin kira sözleşmesinden kaynaklanan haklarına haleftir. Bu nedenle yeni malik eski malikin kira sözleşmesine dayalı alınan yazılı tahliye taahhüdüne dayalı olarak tahliye davası açabilir.
Tahliye Taahhütnamesinde Görevli Mahkeme
- Yapılan icra takibine, kiracı tarafından 7 günlük süre içerisinde itiraz edilmesi halinde imzaya itiraz yok ise veya tahliye taahhüdü noter tarafından düzenlenmiş ise icra hukuk mahkemesinde itirazın kaldırılması ve tahliye davası açılabilir.
- Yazılı tahliye taahhüdü adi nitelikte ise (noter tarafından düzenlenmemiş ise) imzaya itiraz halinde imza incelemesi yargılamayı gerektirdiğinden itirazın iptali sulh hukuk mahkemesinde açılması gerekir.
- Tahliye taahhüdünde yer alan tarihlere itiraz edilmiş ise davanın itirazın iptali olarak sulh hukuk mahkemesinde açılması gerekir.
Dava Süresinin Uzaması
Kiraya veren, en geç davanın açılması için öngörülen sürede dava açacağını kiracıya yazılı olarak bildirmişse, dava açma süresi bir kira yılı için uzamış sayılır.
Geçerli ve Geçersiz Tahliye Taahhütnamesi
Kiracı tarafından imzalanıp, kiralayana verilen tahliye taahhüdünün yazılı olması gerekir.
Geçerli Tahliye Taahhütleri
- Yazılı tahliye taahhüdünün kira sözleşmesinin imzalanmasından sonra ve kira ilişkisi devam ederken verilmelidir.
- İlk kira sözleşmesini takip eden temdit nitelikli kira sözleşmesinde yer alan tahliye tahhüdü geçerlidir. (Göçüm, Olcay; Kira Hukuku, (2024) s. 422)
- Kiracı tarafından boşa atılıp imzalanıp verilen tahliye taahhüdünde tarihlerin sonradan kiralayan tarafından doldurularak yazıldığı iddia edilemez.
- Şartlı olarak düzenlenen tahliye taahhütleri geçerlidir.
- Kiralananda otururken, kiracı tarafça verilen tahliye taahhüdü geçerlidir.
Geçersiz Tahliye Taahhütleri
- Kira sözleşmesinin imzalanması sırasında veya kira sözleşmesi imzalanmadan önce verilen tahliye taahhütleri geçersizdir.
- Yetkisi olmayan vekilin düzenlediği tahliye taahhüdü geçersizdir.
- Şirket yetkilisi olmayan ortaktan alınan tahliye taahhüdü geçersizdir.
- Tahliye taahhüdü imzalanıp kiraya verildikten sonra aynı taşınmaza ilişkin olarak yeni bir kira sözleşmesi imzalanmış ise tahliye taahhüdü geçersiz hale gelir.
Tahliye Taahhütnamesi Yargıtay Kararları
Tahliye Tarihinin Belirsizliği
“Somut olayda; söz konusu taahhüdün kira ilişkisi devam ederken verilen tahliye taahhüdü olduğu ancak taahüdün belli bir tarihi içermediği görülmüştür.
Tahliye taahhüdünde, tahliye tarihi belli (açık) bir şekilde yer almadığından Türk Borçlar Kanununun 352. maddesinin aradığı anlamda bir tahliye taahhüdünün varlığından bahsedilemez.” [Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2020/1175 E. & 2020/2309 K., K.T. 09.03.2020]

Tahliye Taahhüdündeki Tarih Kısmının Boş Bırakılmış Olması
“İcra takibinde dayanılan ve hükme esas alınan 28.7.2008 düzenleme tarihli tahliye taahhütnamesinde “kiracısı bulunduğum” ifadesinden taahhütnamenin kira ilişkisi devam ederken verildiği anlaşılmaktadır. Kiracı tahliye taahhütnamesindeki düzenleme tarihinin sonradan doldurulduğunu, gerçekte kira sözleşmesi ile birlikte verildiğini savunmuş ise de buna itibar edilemez. Boş kağıda imza atan kimsenin bunun sonucuna katlanması gerekir. ” [Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/2871 E., 2010/6900 K., K.T. 08.06.2010]
Tahliye Taahhütnamesinin Kira Sözleşmesi İle Birlikte Yapılması
“Taahhüde dayalı olarak davacı icra takibi başlatmış olup, tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesi ile birlikte yapıldığı hususu davalı tarafça ispat edilememiştir… Davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.” [Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/3522 E. & 2017/9006 K., K.T.: 05.06.2017]
Taahhüt Edilen Sürenin Sona Ermesi
“Tahliye taahhüdü nedeniyle açılacak tahliye davasının TBK’nun 352/1 maddesi gereğince taahhüt edilen tarihi izleyen bir ay içinde açılması veya bu süre içinde taahhüde dayalı olarak icra takibi yapılmış olması gerekir… Ancak taahhüt edilen tarihi izleyen bir aylık süre geçtikten sonra tahliye taahhüdüne dayanılarak başlatılan takip süresinde değildir.
Bu durumda yukarıda açıklanan gerekçelerle davanın reddi gerekirken, yazılı şekilde davanın kabulü ile kiralananın tahliyesine karar verilmesi doğru değildir.“[Yargıtay 8. HD’nin 2017/4711 E-2018/2893 K]
Tekin Hukuk Bürosu
Tahliye taahhütnamesinden kaynaklı kira davalarınız için alanında uzman bir kira avukatından danışmanlık almanız son derece önemlidir.
Adana avukatlık büromuzla iletişime geçerek kira hukuku ve tahliye alanında son derece profesyonel hukuki destek alabilirsiniz.

Ramazan Tekin
http://ramazantekin.av.trAdana‘da faaliyet gösteren Avukat Ramazan TEKİN, bir taraftan makale ve Yargıtay kararları yayımlayarak hukuk dünyasındaki güncel bilgilere erişimi kolaylaştırırken, diğer taraftan idare/vergi hukuku, ceza hukuku, tazminat hukuku, gayrimenkul hukuku, miras hukuku, medeni hukuk, icra iflas hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku davalarında avukatlık hizmeti sunmaktadır.
2 thoughts on “Tahliye Taahhütnamesi”
Comments are closed.