Ana SayfaBlogCeza KanunlarıKamu HukukuUyuşturucu Madde Ticareti Suçu ve Cezası

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu ve Cezası

Uyuşturucu madde ticareti suçu, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin, ülke içinde satılması, satışa arz edilmesi, başkalarına verilmesi, sevk edilmesi, nakledilmesi, depolanması veya ticaret amacıyla satın alınması, kabul edilmesi ile işlenen seçimlik hareketli bir suçtur.

Seçimlik hareketlerden herhangi birini işleyen kişi on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.  Ancak, uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen veya satılan kişinin çocuk olması hâlinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası on beş yıldan az olamaz.

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu ve Cezası

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçları nelerdir?​

Maddeyi Satmak

Satma eylemi, maddenin dolaşımı ile ilgilidir ve maddenin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak bedel karşılığında başkasına devri anlamına gelir.  Bedelsiz devri halindebaşkalarına verme suçu” oluşur.

Satmak fiilinin meydana gelmesi için tarafların alım satım konusunda anlaşmaları yeterli değildir, maddenin zilyetliğinin veya mülkiyetin alıcıya devredilmiş olması gerekir.

Satma suçunun oluşması için satışa konu olan maddenin uyuşturucu veya uyarıcı madde olması ve bu maddenin kullanmaya bağlı olarak satma eylemine elverişli olması gerekir. Bu kapsamda şüpheli maddenin, uyuşturucu madde olup olmadığının ve kulanmaya elverişli olup olmadığının uzman bir kurum ya da kuruluşlarca incelenmesi gerekmektedir.

Maddeyi Satışa Arz Etmek

Satışa arz etmek, ticari değeri olan bir malın satma iradesini ortaya koyar şekilde sunulmasıdır. 

Uyuşturucu madde satma suçu her ne kadar teşebbüse elverişli ise de, satışa arz etme suçu teşebbüse elverişli değildir. Suç, satma iradesinin açığa vurulması ile tamamlanır. 

Maddeyi Başkalarına Vermek

bir kişinin mülkiyetinde ya da zilyetliğinde bulunan maddeyi satış sayılmayacak şekilde ve bedel almadan başkasına devretmesidir. Bunun için uyuşturucuyu verecek kişi ile alacak kişinin iradelerinin uyuşması ve maddenin zilyetliğinin devredilmesi gerekir. ” [Ceza Genel Kurulu 2011/120 E. 2011/143 K.  K.T. 21.06.2011]

Suçun oluşması yönünden, failin maddeyi hangi amaçla verdiğinin bir önemi yoktur. 

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu ve Cezası

Maddeyi Sevk Etmek

Doktrinde sevk etme, “Bir kimsenin, maliki veya zilyedi olduğu maddeyi kullanma dışında bir amaçla bir yerden başka bir yere, bir başkası aracılığıyla göndermesi, yollaması” şeklinde tanımlanmıştır. (Erman/Özek)

Maddeyi Nakletmek

Nakletme, bir kimsenin, maliki veya zilyedi bulunduğu maddeyi kullanma dışında bir amaçla bir yerden başka bir yere, bizzat kendisi ya da kendisine bağlı olarak çalışan kişiler tarafından götürülmesi olarak anlaşılmalıdır.

Nakletme ve sevk etme birbirinden farklıdır. Nakledenin, maddenin maliki veya zilyedi olması zorunlu değildir. Nakleden, maddeyi bizzat veya adamları aracılığı ile götüren kişidir. Maddenin nakledilmesi bedel karşılığı olabileceği gibi bedelsiz de olabilir… Failin naklettiği eşyanın uyuşturucu veya uyarıcı madde olduğunu bilmesi suçun oluşumu için yeterlidir. ” [Ceza Genel Kurulu 2017/471 E. 2017/479 K. 14.11.2017 ] 

Maddeyi Depolamak

Maddenin bir yerde tutulması olarak tanımlanmıştır. 

Diğer sanık …’nin getirdiği suç konusu uyarıcı maddeyi bir süre dükkanındaki buzdolabında saklayan; böylece TCK’nın 188. maddesinin 3. fıkrasında öngörülen suçun kanuni tanımında yer alan “bulundurma ve depolama” fiilini gerçekleştiren sanık …’in TCK’nın 37. maddesi kapsamında fail konumunda olduğu anlaşıldığından, tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.” [10. Ceza Dairesi  2011/13317 E. 2014/2278K. K.T. 01.04.2014]

Maddeyi Satın Almak

Maddenin üzerinde tasarruf edebilme hakkının bir bedel veya başka bir değer karşılığı elde edilmesidir. Suçun oluşumunda failin kastı önemlidir. Failin “kullanmak dışında bir amaçla” maddeyi satın almış olması gerekir. 

Failin, maddeyi kullanmak amacı ile mi yoksa başka bir amaçla mı satın aldığı tespit edilemiyorsa “şüpheden sanık yararlanır” ilkesi gereğince failin maddeyi kullanmak amacı ile aldığı kabul edilerek TCK’nın 191. maddesi uyarınca cezalandırılması yoluna gidilmelidir. 

Şüpheden Sanık Yararlanır

TCK’ nın 191. maddesinde düzenlenen suç ile 188. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen suçu ayıran unsur “sanığın amacıdır“. Sanığın amacı kullanmak ise, 191. maddedeki suç, satma veya başkasına verme gibi kullanma dışında bir amacı varsa 188. maddenin 3. fıkrasındaki suç oluşur. Bu bağlamda sanığın kullanmak istediği uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi temin etmesi için bir başkasını azmettirmesi durumu değiştirmez; bu durumda, temin eden 188. maddenin 3. fıkrasındaki suçu, kullanma amacında olan sanık ise TCK’ nın 191. maddesindeki suçu işlemiş olur. (10.CD, 02.12.2013, 2012/21843 esas, 2013/10873 karar)

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu ve Cezası

Satın Almada Teşebbüs Hali

İletişimin tespit çözüm tutanakları ile olay tutanağı, sanık savunmaları ve dosya kapsamından; sanığın, sanıklar Turan ve Suat tarafından kendisine teslim edilmek üzere temin edilip … aracılığı ile nakledilen ve yakalanan MDMA etken maddesini içeren 371 adet uyuşturucu tableti, ticari amaçla satın almaya gittiği, ancak icra hareketlerine başlamış olmasına rağmen, esrarın tesliminden önce buluşma yerinde bulunan polislerin …’e müdahalesi neticesinde, elde olmayan nedenlerle eylemin tamamlanamayıp teşebbüs aşamasında kaldığı sabit olduğundan hükmolunan temel cezadan TCK’nın 35. maddesi uyarınca indirim yapılması gerektiği gözetilmeden sanığa fazla ceza tayini,” [Yargıtay 20. Ceza Dairesi 2018/3898 E., 2018/3097 K., K.T. 04.07.2018, Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2013/4435 E.,  2014/4391 K., K.T.  04.06.2014]

İşlenemez Suç

Diğer sanıklar Y. A. ve R. V. ‘nın suç konusu …maddeyle birlikte yakalanmalarından sonra, sanığın Y. A. ’i cep telefonundan aradığı, görevlilerin talimatı nedeniyle Y. A. ‘in telefonu açmayıp sanığa “otobüsteyim, mesaj at” şeklinde mesaj gönderdiği, sanığın “yolda mısın, geliyor musun, seni Shell’den alayım mı” diyerek cevap mesajı gönderdiği, Y. A. ‘in tekrar “10-15 dakika sonra orada ol” diyerek mesaj yazdığı, görevlilerce belirtilen akaryakıt istasyonunda tertibat alındığı ve oraya gelen sanığın yakalandığı; suç konusu maddeye daha önce görevliler tarafından elkonulmuş olması nedeniyle, sanığa satılmasına veya verilmesine olanak bulunmadığı, buna bağlı olarak olayda sanık yönünden işlenemez suçun söz konusu olduğu ve atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden” [ Yargıtay 10. Ceza Dairesi, 24.05.2011 tarihli ve 2009/5954 E., 2011/4568 K. sayılı kararı, aynı doğrultuda bkz. [Yargıtay 10. CD, 2009/15018 E., 2010/10017 K., K. T. 29.04.2010] 

Maddeyi Kabul Etme

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 21.06.2011 gün ve 2011/10-120 E. 2011/143 K.  sayılı kararında kabul etme fiili bir kişinin başkasına ait  uyuşturucu veya uyarıcı maddenin zilyetliğinin  herhangi bir karşılık vermeden üzerine alması ” olarak ifade edilmiştir. 

Maddeyi Bulundurmak

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 21.06.2011 gün ve 2011/10-120 E. 2011/143 K.  sayılı kararında bulundurma fiili bir kişinin kendisine veya başkasına ait  uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak fiili egemenliği altında ve o madde üzerinde tasarruf olanağı bulundurucak şekilde elinde tutması” olarak ifade edilmiştir. 

Tekin Hukuk Bürosu

Hakkınızda açılmış  uyuşturucu ticareti suçu davanız için alanında uzman bir ceza avukatından danışmanlık almanız, dosyanızı ilk aşamadan itibaren ceza avukatı ile takip etmeniz son derece önemlidir.

Ağır ceza davası veya asliye ceza davası veyahut soruşturma dosyalarınız için sürecin bir avukat vasıtasıyla yürütülmesinde son derece yarar vardır. Adana avukatlık büromuzla iletişime geçerek ceza hukuku alanında son derece profesyonel hukuki destek alabilirsiniz.

5/5 - (28 Oy Kullanıldı)

http://ramazantekin.av.tr

Adana‘da faaliyet gösteren Avukat Ramazan TEKİN, bir taraftan makale ve Yargıtay kararları yayımlayarak hukuk dünyasındaki güncel bilgilere erişimi kolaylaştırırken, diğer taraftan idare/vergi hukuku, ceza hukuku, tazminat hukuku, gayrimenkul hukuku, miras hukuku, medeni hukuk, icra iflas hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku davalarında avukatlık hizmeti sunmaktadır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Ara
İletişime Geç
1
Merhaba,
Herhangi bir sorununuz mu var?
Bize yazabilirsiniz.