Ana SayfaBlogKamu HukukuHukukTürk Vatandaşlık Başvurusu

Türk Vatandaşlık Başvurusu

Vatandaş: Bir memleket ahalisinden olan, hemşehri, memleketli. Vatandaşlık: hemşehrilik, memleketlilik. [Şemseddin Sami, Kamus-ı Türki, 1900]
 
Vatandaşlık kısaca, kişi ile devlet arasındaki hukuki ve siyasi bağ olarak tanımlanabilir.

Türk vatandaşlık hakları nelerdir?

Vatandaşlık hakları;

Vatandaşlık hakları anayasamızda ‘Temel Haklar ve Ödevler’ kısmında düzenlenmiştir. Bu başlık altında ilk olarak, ‘Kişinin Hakları ve Ödevleri’, ‘Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler’, ‘Siyasal Haklar ve Ödevler’ bölümünde, bu haklardan söz edilmektedir.

Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. “(Anayasa m.66/3)

Türk vatandaşlık başvurusu

Türk vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?

Türk Vatandaşlığının kazanılmasında başvurular yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe (il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğü), yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır. 

Türk Vatandaşlığını kazanma başvurum reddedilmiştir. Yeniden Türk vatandaşlık başvurusu yapabilir miyim?

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda aranılan şartları taşımanız halinde ikamet ettiğiniz yer valiliğine müracaat etmeniz halinde vatandaşlık durumunuzun yeniden değerlendirilmesi mümkündür.

Türk Vatandaşlığını nasıl kazanabilirim?

 Türk vatandaşlığı, doğumla veya sonradan kazanılır. (Türk Vatandaşlığı Kanunu, m.5) Doğum yolu Türk vatandaşlık başvurusu için makalemizden faydalanabilirsiniz. 

Doğumla kazanılan vatandaşlık

Soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder. (Türk Vatandaşlığı Kanunu, m.6)

Soy bağı

1- Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır. (Türk Vatandaşlığı Kanunu, m.7/1)

2-Türk vatandaşı ana ve yabancı babadan evlilik birliği dışında doğan çocuk Türk vatandaşıdır.(Türk Vatandaşlığı Kanunu, m.7/2)

Bilindiği üzere,

  • Ana veya babadan dolayı Türk vatandaşı olduğu iddiasında bulunan kişi iddiasını kanıtlayacak her türlü bilgi ve belge ibraz edebilir. Kişi tıbbi raporlara dayanılarak mahkemece verilmiş olan tespit kararı da ibraz edebilir.(Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik m.63/2)
  • Açılacak dava niteliği itibariyle; 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’ndan kaynaklanan bir tespit davası olup anılan yasanın 36. maddesinin 1/a bendi gereği, asliye hukuk mahkemesinde açılacağı açıkça hükme bağlanmıştır. [Aynı doğrultuda bkz. Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2014/19497 Esas & 2014/17529 Karar, 02.12.2014]
  • Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usûllere uyulur: a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.”(Nüfus Hizmetleri Kanunu, m.36)

Bilindiği üzere başvurucunun annesi Türk vatandaşı olması halinde, soybağı ilişkisi yasa gereği kendiliğinden gerçekleştiğinden bu halde de soybağı davasından söz edilemez. Mahkeme yolu ile Türk vatandaşlık başvurusu için emsal yargı kararları;

Yargı Kararları
  1. “Dava, Türkiye vatandaşı annesi ile aralarında nüfus kaydına göre bağlantı bulunmayan davacının annesinin T.C. vatandaşı … …. olduğunun tespiti istemine ilişkindir. … testi yaptırılıp alınacak rapor da gözetilerek karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi doğru görülmemiştir. Mahkemece … incelemesi konusunda gerekli araştırma yapılarak dava ile ilgili olarak sonuç alınabilecek kişiler arasında … testi yaptırılmalıdır.” [Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/8861 Esas, 2019/3401 Karar, 28.03.2019]
  2. “Davacı dava dilekçesinde, anne ve babasının Türk vatandaşı olduğunu, uzun yıllar önce Suriye’ye yerleştiklerini, kendisinin Suriye’de doğduğunu ve Suriye vatandaşı olarak kayıtlı bulunduğunu, ancak Türkiye nüfusunda kaydının olmadığını bildirerek, Türk vatandaşı olan annesi davalı … ile arasındaki soybağının tespitine karar verilmesini istemiştir. Mahkemece, davacının davayı açan kişinin … olduğunu kanıtlayacak, Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından düzenlenmiş bir belge ibraz edemediği, bu nedenle davacının … olduğunu usulüne göre ispat edemediği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir. Dava anneliğin tespiti istemine ilişkindir. Mahkemece de kabul edildiği üzere, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalının 15.01.2014 tarihli olup DNA incelemesi sonucu düzenlenen raporunda, …’ın % 99.99’un üzerinde davacı …’ın annesi olabileceği saptandığına göre, istem gibi tespite karar verilmesi gerekirken, davacının kimliğini kanıtlayamadığı gerekçesi ile davanın reddi doğru görülmemiştir.”[Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/13419 Esas & 2015/2344 Karar, 19.02.2015]
  3. “Dosya içindeki bilgi ve belgelerden ve davacının annesi Türk vatandaşı Hasan kızı 11.02.1958 Mersin doğumlu A.R.’in nüfus kayıt örneğine göre, anne Azize’nin Suriye Uyruklu 02.02.1942 doğumlu M.T. R. ile evli olduğu, bu evlilikten olan çocukları 27.05.1989 doğumlu H.F. R.ile 27.03.1993 doğumlu F.. R..’in anne hanesinde kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır. Dairenin geri çevirme kararı üzerine dosyaya sunulan Suriye Arap Cumhuriyeti aile nüfus tablosu örneğine göre 02.02.1942 doğumlu M.T. R. ile Hasan kızı Türkiye Mersin 19.02.1958 doğumlu A. R.in evliliğinden H. F.ile Main adlı çocuklarının bulunduğu tüm dosya incelendiğinde davacının iddiasının gerçeğe daha yakın olduğu anlaşılmaktadır. Nüfus kayıt düzeltme davaları, diğer bazı davalar gibi kamu düzenine ilişkin davalardır. Hâkim tarafların beyanlarına bağlı kalmaksızın gerekli gördüğü tüm delilleri toplayıp inceleyip ve irdeleyerek doğru sicil oluşturmak mecburiyetindedir.Tüm bu hususular dikkate alınarak davacı tarafın delillerinin tamamı toplanıp, gösterdiği tanıklar da dinlenmek suretiyle bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddi doğru görülmemiştir.Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.” [Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/10148 Esas, 2014/10928 Karar, 19.06.2014]
  4. “Dosya içindeki bilgi ve belgelerden davacının annesi olduğu iddia edilen …’ın Şanlıurfa İli Ceylanpınar İlçesi … Köyü Cilt 32, Hane 33’de nüfusa kayıtlı bulunduğu ve … ile …’dan dünyaya geldiği, 01.07.1929 günü Viranşehir’de doğup, 06.08.1936 tarihinde tescil edildiği, davacının ise Suriye’den getirtilip tercüme ettirilen nüfus kaydında anne adının … olarak yazıldığı fakat …’nın Suriye’de kaydının bulunduğuna dair bir belgenin dosyada mevcut olmadığı, tüm dosya incelendiğinde davacının iddiasının gerçeğe daha yakın bulunduğu anlaşılmaktadır. Nüfus kayıt düzeltme davaları, diğer bazı davalar gibi kamu düzenine ilişkin davalardır. Hâkim tarafların beyanlarına bağlı kalmaksızın gerekli gördüğü tüm delilleri toplayıp inceleyip ve irdeleyerek doğru sicil oluşturmak mecburiyetindedir.Tüm bu hususular dikkate alınarak davacı tarafın delillerinin tamamı toplanıp, gösterdiği tanıklar da dinlenmek suretiyle bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile somut olayda uygulama alanı bulunmayan 5901 Sayılı Kanun’un 37.maddesindeki düzenleme gerekçe gösterilerek davanın reddi doğru görülmemiştir.” [Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2012/4071 Esas, 2012/8016 Karar, 25.06.2012] Türk vatandaşlık başvurusu için bizmle iletişime geçebilir veya ofisimizde sorularınıza cevap bulabilrsiniz.

Doğum yeri

Türkiye’de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır.

Sonradan kazanılan Türk vatandaşlığı

Sonradan kazanılan Türk vatandaşlığı, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılması ile gerçekleşir.

Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda aranan şartlar nelerdir?
  • Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;

    a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,

    b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,

    c) Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,

    ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,

    d) İyi ahlak sahibi olmak,

    e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,

    f) Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,

    g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak,

    şartları aranır. Türk vatandaşlığı başvurusu için Tekin Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığını nasıl kazanabilirim?

Türk vatandaşlık başvurusu
  • Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde;

    a) Aile birliği içinde yaşama,

    b) Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama,

    c) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama,

    şartları aranır.   

  • Evvlenme yolu ile Türk vatandaşlık başvurusu için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. 

Türk vatandaşlık başvuru dosyası düzenlenirken hangi belgelere ihtiyaç vardır?

  • Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri belge,
  • Kişinin Kimlik Bilgileri ve aile bağlarını gösterir nitelikte kendi ülke resmi makamlarından alınan ve usulüne uygun onaylatılmış resmi belge,
  • Bekarlık, evlilik, boşanma, ölüm olaylarını gösterir kendi ülke resmi makamlarından alınan ve usulüne uygun onaylatılmış resmi belge (Evlilik tarihi gün/ay/yıl olacak şekilde mutlaka olmalıdır),
  • Kişiler veya vekili tarafından ıslak imzalı doldurulacak başvuru formu  

Türk vatandaşlık başvurusu hakkında sıkça sorulan sorular

  1. Türk vatandaşlığını kazandım, çocuklarım da hak kazanır mı? Türk vatandaşlık başvurusu kabul edilen ana veya babanın çocuklarının ana veya baba ile birlikte işlem görmesi esastır.
  2. Türk vatandaşlık başvurusu süreci olumlu neticelendi,Türk olmayan eşim muvafakat ederse çocuğum da hak kazanır mı?  Türk vatandaşı olmayan eşin muvafakati üzerine çocuk, ana veya babaya bağlı olarak Türk vatandaşlığını kazanır. 
  3. Türk vatandaşlık başvurusu kabul edildiği tarihte velayeti bende olmayan çocuğum da Türk vatandaşlığını kazanır mı? Velayeti kendisinde bulunan çocukları, Türk vatandaşı olmayan eşin muvafakat etmesi halinde ana veya babaya bağlı olarak Türk vatandaşlığını kazanır. Muvafakat verilmemesi halinde ana veya babanın mutad meskeninin bulunduğu ülkedeki hâkim kararına göre işlem yapılır.
  4. Türk vatandaşlık başvurusu yatırım yolu ile kazanılmasında gerekli olan yatırım şartları nelerdir?En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirmek,
    En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı satın alıp tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koydurmak,
    En az 50 kişilik istihdam oluşturmak,
    En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırıp üç yıl tutacağına dair taahhütte bulunmak,
    En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını satın alıp üç yıl tutacağına dair taahhütte bulunmak.
  5. Kimler yatırım yolu ile Türk vatandaşlık başvursu yapabilir?4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alan yabancılar ile turkuaz kart sahipleri.
  6. Türk vatandaşlık başvursu kabul edildiği tarihte benimle birlikte işlem görmeyen çocuklarım ergin olduktan Türk vatandaşlığını kazanır mı?  Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvurdukları takdirde haklarında Yönetmeliğin, (Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik) 15 inci maddesi hükümleri uygulanır.

Tekin Hukuk Bürosu

Tekin Hukuk Bürosu, müvekkillerine Türk vatandaşlık başvurusu, Türk vatandaşlık başvurusu ile ilgili mahkemelerde dava açma, dava takibi ve uyuşmazlık çözümü konularında hukuki destek sunmaktadır. 

5/5 - (11 Oy Kullanıldı)

http://ramazantekin.av.tr

Adana‘da faaliyet gösteren Avukat Ramazan TEKİN, bir taraftan makale ve Yargıtay kararları yayımlayarak hukuk dünyasındaki güncel bilgilere erişimi kolaylaştırırken, diğer taraftan idare/vergi hukuku, ceza hukuku, tazminat hukuku, gayrimenkul hukuku, miras hukuku, medeni hukuk, icra iflas hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku davalarında avukatlık hizmeti sunmaktadır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Ara
İletişime Geç
1
Merhaba,
Herhangi bir sorununuz mu var?
Bize yazabilirsiniz.